همشهری آنلاین: وزیر بهداشت با بیان اینکه تحریم‌ها برای تأمین داروهای خاص مشکل ایجاد کرده است، گفت: با برنامه‌ریزی صورت گرفته تا کنون شاهد کمبود داروی بیماران خاص نبوده‌ایم.

سعيد نمكي

به گزارش فارس، سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشست خبری تشریح شصت و ششمین اجلاس وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین نشست‌های منطقه‌ای سازمان جهانی بهداشت را به عنوان میزبان برگزار خواهیم کرد، این نشست در کوتاه‌ترین زمان و با تلاش بی‌وقفه برگزار خواهد شد. ما در مدت زمان کوتاه توانستیم این حرکت را مدیریت کنیم و به جرأت می‌توانم بگویم که در طول ۱۰ سالی که اجلاس منطقه‌ای سازمان جهانی بهداشت برگزار شده این نشست یکی از ممتازترین نشست‌ها است.

وی تصریح کرد: برخی کشورها ما را به عنوان یک کشور متخاصم در اذهان عمومی جهان مطرح می‌کنند که چنین نشستی و چنین اقبالی از سوی کشورهای منطقه و ورود بزرگان نظام بهداشتی جهان و یونیسف به کشور نشان می‌دهد کشور ما جایگاه بزرگی در جهان دارد.

نمکی گفت: نشست منطقه‌ای امسال با شعار سلامت برای همه توسط همه برگزار خواهد شد که این شعار مورد توافق و تفاهم اعضا قرار گرفته است و حاصل این نشست بیانیه‌ای به نام بیانیه تهران خواهد بود.

وزیر بهداشت ادامه داد: در این نشست خواهیم توانست دستاوردهای کشور پس از انقلاب اسلامی را در حوزه بهداشت و درمان و ورود به عرصه جدید نظام سلامت را تشریح کنیم.

نمکی در خصوص افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی، گفت: شاهد رشد ۲۵ درصدی افزایش ظرفیت در رشته‌های پزشکی بودیم، این باور به وجود آمده بود که خانواده‌های شهدا و ایثارگران جای نخبه‌ها را در دانشگاه‌ها گرفته‌اند که این نسبت ناروا بود، به همین دلیل دستور دادم معادل ظرفیت سهمیه‌ دانشگاه‌ها در حوزه تحصیلات تکمیلی را افزایش دهند و از بین داوطلبین زیر رتبه ۱۰ جذب صورت گیرد تا از این طریق موجب دلسردی نخبگان نشویم.

وی تصریح کرد: تولید برخی از داروها برای تولیدکننده داخلی صرف نمی‌کرد در حالی که ما همین داروها را با ۵ برابر قیمت از تولیدکننده خارجی تهیه می‌کردیم. در این مورد قیمت‌ها را تا دو برابر افزایش دادیم تا تولیدکنندگان داخلی بتوانند دارو را تولید کنند. این موضوع دو اثر مثبت دارد اول اینکه تولید کننده داخلی توان تولید را پیدا کرده و دیگر نیاز به واردات نداریم. دوم اینکه، افزایش قیمت صورت گرفته یک پنجم قیمت واردات دارو است که باعث حمایت از تولید داخل شده است.

نمکی با بیان اینکه اصلاح الگوی رفتاری در زندگی افراد مهمترین عامل برای کاهش بیماری‌های واگیر و غیرواگیر است، اظهار داشت: یکی از موارد مهم اجلاس پرداختن به سبک زندگی و اثراتی که سبک زندگی بر سلامت مردم دارد خواهد بود و در بیانیه پایانی این موضوع مورد تاکید قرار خواهد گرفت.

وزیر بهداشت افزود: تشریح گزارش‌ بسیج فشار خون از دیگر اقداماتی است که در این اجلاس صورت خواهد گرفت و توجه به بیماری‌های واگیر و غیرواگیر در منطقه مورد توجه قرار خواهد گرفت. بیماری‌های قابل پیشگیری در کودکان و نوجوانان، تبعیت از نظام پرستاری و پرستاری در منزل و کاهش زمان بستری مورد توجه قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به نقش سلامت در صلح جهانی، اظهار داشت: این موضوع در عرصه بین‌المللی مورد توجه قرار گرفته است و در این نشست به آن می‌پردازیم.

وی افزود: قطعاً داروهای اساسی و شیوه‌های تأمین داروهای اساسی به خصوص برای گروه‌های آسیب‌پذیر از مواردی است که در تمام نشست‌های سازمان جهانی بهداشت مطرح می‌شود. در عرصه صنعتی دارو از کشورهای درخشان منطقه هستیم و کشوری در منطقه وجود ندارد که ۹۷ درصد داروهای خود را تولید کند و برنامه‌های ما برای خودکفایی دارو در این نشست تشریح خواهد شد، در این نشست تلاش خواهیم کرد صدای مردم را در زمینه تحریم دارو به خصوص داروهای بیماران خاص را به گوش وزرای بهداشت منطقه و دبیر کل برسانیم.

نمکی با بیان اینکه آمریکایی‌ها اعلام می‌کنند که غذا و دارو تحریم نیست عنوان کرد: در این اجلاس مدارکی را در اختیار داریم که نشان دهنده اثرات تحریم بر حوزه سلامت است و آن‌ها ارائه خواهیم کرد.

وی عنوان کرد: از این نشست باید به عنوان ویترینی استفاده کنیم و اعلام کنیم با وجود تحریم توانستیم در حوزه سلامت بدرخشیم و دیگران را متقاعد کنیم مردم در حوزه سلامت با وجود تحریم‌ها با مشکلات جدی مواجهند و در این نشست باید از دیپلماسی سلامت در عرصه ارتباطات بین‌المللی بهره ببریم.

وی تاکید کرد: کشوری موفق در منطقه در حوزه بهداشت و درمان هستیم و سایر کشورها نمی توانند ما را نادیده بگیرند، در مراودات بین المللی اگر از عزت و کرامت کشور حفظ شود هیچ وقت ضرر نخواهیم کرد و تمام ارتباطات بین المللی ما باید مبتنی بر حفظ کرامت مردم کشور باشد. دبیر کل سازمان جهانی بهداشت موفقیت ما در بسیج ملی فشار خون را به مقام معظم رهبری تبریک گفتند و موفقیت ما را انعکاس دادند.

نمکی افزود: نگذاشتیم بیماران خاص با کمبود دارو مواجه شوند. هیچ بیمار تالاسمی هم با کمبود دارو مواجه نشده است. داروهای بیماران تالاسمی را هم تولید و هم وارد کرده‌ایم. به علت تحریم هزینه واردات داروهای تالاسمی افزایش یافته و بعضا تامین آن دچار اختلال شود. واردات دارو به این شکل خطراتی هم دارد از جمله اینکه ممکن است کیفیت دارو زیر سوال برود که البته قبل از ورود دارو به بازار با تست آن اجازه عرضه آن در بازار را نخواهیم داد.

وی افزود: در طرح هر خانه یک پایگاه سلامت برای نخستین بار در جهان جمعیت زیادی از جامعه را پایش سلامت خواهیم کرد.

نمکی گفت: در رابطه با گردشگری سلامت آیین‌نامه مشترکی بین ما و سازمان میراث فرهنگی صورت گرفته است که در حاشیه نشست آن را عرضه خواهیم کرد. کشورهای منطقه و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس نیازمند مراکزی هستند که می‌خواهند خدمات ارزان قیمتی را دریافت کنند.

وزیر بهداشت تصریح کرد: از چند ماه قبل برنامه‌ریزی ما برای اربعین آغاز شد و تاکنون تنها دو مورد فوتی داشته‌ایم، شاهد ورود ۹۰۰۰۰ زائر از مرزهای افغانستان و پاکستان هستیم و باید ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به این افراد نیز مدنظر قرار گیرد. همچنین پایش سلامت بهداشت محیط همواره مورد تأکید است. حدود ۱۱۰۰ آمبولانس در کشور عراق استقرار یافته است. تمامی بیمارستان‌های مرزی مجهز به تمام امکانات درمانی و امکانات آزمایشگاهی هستند و به دلیل ترافیک شدید در روزهای اخیر بیماران به وسیله بالگرد به مناطق درمانی انتقال یافتند.

وزیر بهداشت ادامه داد: در رابطه با تولید دارو و صادرات آمادگی داریم با این کشورهای حاضر رایزنی انجام دهیم. چندی پیش با کشور عراق و پاکستان رایزنی‌های صورت گرفته است و داروهای بیولوژیک ما به کشورهای مختلف در حال صادرات است، باید قدرت کیفیت داروهای ما افزایش پیدا کند تا بتوانیم با سایر رقبا به رقابت بپردازیم، قیمت داروهای تولید داخل ما بسیار پایین‌تر از کشورهای دیگر است اما بازاریابی در این حوزه دشوار است اما تلاش خود را به کار گرفتیم.

وی افزود: در وزارت بهداشت سخت ترین و قحط‌سال‌ترین ایام منابع مالی را داریم که در حال مدیریت کردن آن هستیم، تأکید ما مدیریت ردیف‌ها مبتنی بر درآمدهای سال آتی خواهد بود، دوم اینکه مقام معظم رهبری بر تغییر ساختار بودجه‌ریزی کشور تاکید دارند که این موضوع در وزارت بهداشت در حال انجام است. معتقدم هنر مدیران این است که در روزهای سخت بتوانند مدیریت انجام دهند.

وی با بیان اینکه نمایندگان کشورهای بحرین و عربستان صعودی اعلام آمادگی برای حضور نکردند گفت: از کشور امارات در این نشست حضور خواهند داشت. مقاومت دارویی و مصرف بی‌رویه دارو به عنوان چالش مهم در عرصه سلامت در جهان در این نشست مورد توجه قرار خواهد گرفت.

وی افزود: دو واکسن روتاویروس و پنوموکوک ساخت داخل با هزینه کم به پروتوکول واکسیناسیون اضافه خواهد شد، تولید واکسن اچ پی وی توسط یک شرکت دانش‌بنیان انجام شده و تزریق آن به صورت پایلوت در یکی از استان‌ها انجام خواهد شد.

وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی، گزارش مربوط به رتبه نهم ایران در جهان از نظر میزان مصرف الکل را که اخیرا در یورونیوز و به استناد آمار WHO منتشر شد را تکذیب کرد.

وزیر بهداشت تصریح کرد: برای کنترل بیماری‌هایی مانند تب کریمه کنگو و سایر بیماری‌های نوپدید که از کشورهای شرقی ممکن است به ما سرایت کند با این کشورها مذاکراتی صورت گرفته است، برخی از کشورهای همسایه منابعی برای کنترل بیماری‌ها نداشتند و ما برای تضمین سلامت مردم کشور جور آن‌ها را کشیدیم.

وی گفت: نزدیک به ۴۰ هزار فرد مبتلا به اچ آی وی مثبت در کشور داریم که هیچ کس اطلاع ندارد که این افراد در کجا زندگی می‌کنند، ما محرم مردم هستیم و این اولین بار است که مشخص شد تعدادی از از افراد اچ آی وی مثبت در چه منطقه‌ای زندگی می‌کنند که ما مقصر این موضوع نیستیم.

وزیر بهداشت گفت: ما از چند ماه قبل با حفظ محرمانگی و حفظ عزت مردم منطقه در حال شناسایی بیماران بودیم اما ناگهان این موضوع از سوی عده‌ای از افراد در رسانه مطرح شد که منجر به جلب بهورز منطقه شد، برای ما از همان روزهای اول روشن بود که بحث سرنگ آلوده عامل ابتلا نیست.

وی افزود: این حاشیه‌ها بهره‌برداری ناصواب بیگانگانی بود که می‌خواستند پروژه مشروعیت‌زدایی جمهوری اسلامی را دنبال کنند به همین دلیل بلافاصله این خبر بر روی آنتن برخی از خبرگزاری‌ها رفت و عناصر وابسته ضدانقلاب در خارج از کشور مصاحبه کردند، عواملی که برای ما واضح بود به کجا وصل هستند و از این طریق اذهان عمومی را مشوش کردند و گفتند سرنگ آلوده به اچ آی وی باعث این مشکل شده است.

نمکی ادامه داد: برای دشمنان انقلاب بسیار سخت بود که طرح کنترل فشار خون با موفقیت انجام شد و ۳۰ میلیون نفر به نظام ارائه خدمت ما اعتماد کردند و در این طرح حضور یافتند، قرار بود بلافاصله طرح کنترل کشوری کنترل دیابت در کشور انجام شود که با این اقدام دشمن تلاش کرد اذهان عمومی را مشوش کند.

نمکی تصریح کرد: ما اعلام کردیم که برخی در این منطقه روابط نامطلوب داشتند اما عده‌ای اعلام کردند که این موضوع روابط نامشروع بوده است تا اذهان عمومی را تشویق کنند، تفسیر نامطلوب به نامشروع نشان دهنده بدجنسی است، کودک دو ساله که مبتلا به این بیماری شده چگونه ممکن است رابطه نامشروع داشته  باشد؟ و زن مومنه اهل واجبات شرعی را نمی‌توان اعلام کرد درگیر روابط نامشروع بوده است.

نمکی افزود: در حال حاضر بیماران تحت کنترل هستند اما حاصل این حاشیه‌سازی پیام مثبتی را دارد، اینکه بیماری اچ آی وی از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی افزود: طی سال‌های قبل ما کمیته کشوری مبارزه با ایدز را راه انداختیم، زمانی که تنها ۲۵۰ نفر در کشور به این بیماری مبتلا بودند. سی سال پیش اعلام کردیم که به این موضوع باید بپردازیم و غفلت از این موضوع و عدم اطلاع‌رسانی به مردم درست نیست و ما باید با توجه به فرهنگ مذهب و عقاید مردم آموزش‌های لازم را ارائه دهیم.

نمکی گفت: بحث سلامت غذا از مزرعه تا سفره مردم را به شدت دنبال خواهیم کرد، افزایش کیفیت مواد غذایی نیازمند همکاری بین بخشی است که اخیراً این موضوع را دنبال می‌کنیم.

وی افزود: بنده معتقدم غذا به مراتب مهم‌تر از دارو است و اگر بتوانیم تغذیه و سوء تغذیه را اصلاح کنیم مصرف دارو و بیماری ها نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

وزیر بهداشت با اشاره به پوشش همگانی سلامت در کشور توضیح داد: مقدمه این موضوع ایجاد زیرساخت‌های مراقبتی اولیه در کشور است. پوشش همگانی سلامت در کشور ما حدود ۱۰۰ درصد است و زیرساخت مناسب برای این حرکت وجود دارد و علی‌رغم گستردگی کشور از رتبه‌های اولیه هستیم که می‌توانیم به هدف سازمان جهانی بهداشت صعود کنیم.

کد خبر 458525

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تندرستی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha